top of page

alouisintuitive.com Group

Public·13 members

APK-keuring: zo bespaart u kosten met een auto ouder dan 30 jaar


APK keuring auto ouder dan 30 jaar: wat moet je weten?


Als je een auto hebt die ouder is dan 30 jaar, dan moet je rekening houden met de APK keuring. De APK keuring is een wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid en het milieu te beschermen. Maar hoe vaak moet je je auto laten keuren als hij ouder is dan 30 jaar? En waar moet je op letten bij de voorbereiding en de kosten van de keuring? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over de APK keuring voor auto's ouder dan 30 jaar.
apk keuring auto ouder dan 30 jaarWat is een APK keuring en waarom is het belangrijk?
Een APK keuring staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is een in Europa wettelijk verplichte keuring voor alle voertuigen die op de openbare weg rijden. Tijdens de keuring wordt je auto gecontroleerd op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Denk bijvoorbeeld aan de remmen, de banden, de verlichting, de uitstoot en het kenteken.


Het doel van de APK keuring is om te zorgen dat je auto veilig en milieuvriendelijk blijft rijden. Zo voorkom je dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig of te vervuilend zijn. Bovendien kan een geldige APK ook invloed hebben op je autoverzekering. Als je een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig, dan kan het zijn dat je verzekeraar geen schadevergoeding uitkeert.


Hoe vaak moet je je auto laten keuren?
De frequentie van de APK keuring hangt af van het type en de leeftijd van je auto. In het algemeen geldt dat hoe ouder je auto is, hoe vaker hij gekeurd moet worden. Dit komt omdat oudere auto's meer kans hebben op gebreken of slijtage.


APK-keuringsschema voor auto's ouder dan 30 jaar
Voor auto's die ouder zijn dan 30 jaar geldt een speciaal APK-keuringsschema. Dit schema ziet er als volgt uit:Type auto


Brandstof


Datum eerste toelating


Keuringsfrequentie


Personenauto


Benzine


Voor 1 januari 1960


Vrijgesteld van APK


Personenauto


Benzine


Van 1 januari 1960 tot en met 31 december 1987


Eens per twee jaar


Personenauto


Benzine


Vanaf 1 januari 1988


Eerste keuring na vier jaar, daarna eens per twee jaar


Personenauto


Diesel, gas of anders (elektrisch, waterstof, etc.)


Voor 1 januari 1960


Vrijgesteld van APK


Personenauto


Diesel, gas of anders (elektrisch, waterstof, etc.)


Van 1 januari 1960 tot en met 31 december 1987


Eens per twee jaar


Personenauto


Diesel, gas of anders (elektrisch, waterstof, etc.)


Vanaf 1 januari 1988


Eerste keuring na drie jaar, daarna elk jaarUitzonderingen en wijzigingen in de APK-plicht
Sommige auto's zijn geheel of gedeeltelijk vrijgesteld van de APK-plicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor:


apk keuring oldtimer 30 jaar


apk keuring auto 30 jaar of ouder


apk keuring voor auto's ouder dan 30 jaar


apk keuring frequentie auto ouder dan 30 jaar


apk keuring kosten auto ouder dan 30 jaar


apk keuring schema auto ouder dan 30 jaar


apk keuring verplicht voor auto ouder dan 30 jaar


apk keuring uitstellen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring overslaan auto ouder dan 30 jaar


apk keuring regels auto ouder dan 30 jaar


apk keuring eisen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring tips auto ouder dan 30 jaar


apk keuring voordelen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring nadelen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring ervaringen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring aanbiedingen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring vergelijken auto ouder dan 30 jaar


apk keuring online afspraak maken auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij rdw auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij anwb auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij bovag auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij kwikfit auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij euromaster auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij profile auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij vakgarage auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij dealer auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij merkspecialist auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij onafhankelijke garage auto ouder dan 30 jaar


apk keuring bij mobiele monteur auto ouder dan 30 jaar


apk keuring thuis laten doen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring op locatie laten doen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf doen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf regelen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf betalen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf kiezen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf bepalen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf controleren auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf nakijken auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf repareren auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zelf onderhouden auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zonder afspraak auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zonder wachttijd auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zonder kosten auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zonder problemen auto ouder dan 30 jaar


apk keuring zonder afkeurpunten auto ouder dan 30 jaar


apk keuring met garantie auto ouder dan 30 jaar


apk keuring met korting auto ouder dan 30 jaar


apk keuring met gratis herkeuring auto ouder dan 30 jaar


apk keuring met gratis leenauto/autoverhuur/autoverzekering/autopechhulp/autoadvies/autocheck/autoonderdelen/autoaccessoires/autoverzorging/autoverkoop/autoinkoop/autotaxatie/autofinanciering/autoleasing/autoabonnement/autodelen/autorijden/autorijles/autorijbewijs/autoreizen/autoverhuizen/autohuren/autoimporteren/autoexporteren/autoaanpassen/autorestaureren/autotunen/autostylen/autoschoonmaken/autoschadeherstellen/autoslopen/autooudderdan40jaar (choose one or more options) • Auto's die voor 1 januari 1960 zijn gemaakt. Deze auto's hoeven nooit meer een APK keuring te ondergaan. • Auto's die behoren tot het mobiel erfgoed. Dit zijn auto's die minimaal 50 jaar oud zijn en niet meer dan 50 kilometer per jaar rijden. Deze auto's hoeven ook geen APK keuring te ondergaan. • Auto's die een buitenlands kenteken hebben. Deze auto's moeten voldoen aan de keuringseisen van het land van herkomst. • Auto's die tijdelijk niet gebruikt worden. Deze auto's moeten geschorst worden bij de RDW. Tijdens de schorsing hoeven ze niet gekeurd te worden, maar mogen ze ook niet op de openbare weg komen. • Auto's die een overgangsregeling hebben. Dit zijn auto's die op benzine rijden en tussen de 30 en 40 jaar oud zijn. Deze auto's hoeven alleen in de maanden januari, februari en december een geldige APK te hebben. • Auto's die een oldtimerverzekering hebben. Dit zijn auto's die minimaal 25 jaar oud zijn en alleen voor hobbydoeleinden gebruikt worden. Deze auto's hoeven minder vaak gekeurd te worden, afhankelijk van de verzekeraar. • Auto's die een vrijstelling hebben gekregen van de RDW. Dit zijn auto's die zo uniek of zeldzaam zijn dat er geen vergelijkbare voertuigen zijn om ze mee te keuren. Deze auto's hoeven ook geen APK keuring te ondergaan.Het is belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de APK-plicht voor je auto. De regels kunnen namelijk veranderen door nieuwe wetgeving of beleid. Zo is er bijvoorbeeld een plan om de APK-plicht voor elektrische auto's te versoepelen. Je kunt altijd op de website van de RDW of op je kentekenbewijs zien wanneer je auto weer gekeurd moet worden.


Hoe bereid je je auto voor op de APK keuring?
Als je je auto moet laten keuren voor de APK, dan wil je natuurlijk dat hij goedgekeurd wordt. Daarom is het verstandig om je auto goed voor te bereiden op de keuring. Zo voorkom je onnodige kosten of problemen.


Tips om je auto voor te bereiden op de APK keuring
Om je auto zo goed mogelijk voor te bereiden op de APK keuring, kun je de volgende tips volgen: • Controleer zelf de basiszaken van je auto, zoals de bandenspanning, het oliepeil, de ruitenwissers, de verlichting en de claxon. Dit zijn eenvoudige punten waarop je auto afgekeurd kan worden, maar die je zelf makkelijk kunt verhelpen. • Maak je auto schoon van binnen en van buiten. Een schone auto maakt een betere indruk op de keurmeester en kan eventuele gebreken beter zichtbaar maken. • Neem alle benodigde documenten mee naar de keuring, zoals je kentekenbewijs, je identiteitsbewijs en je vorige keuringsrapport. Zo voorkom je vertraging of problemen bij de keuring. • Kies een betrouwbare en erkende garage of testcentrum voor de keuring. Je kunt op de website van de RDW zien welke garages en testcentra een RDW-goedkeuring hebben. Je kunt ook online reviews lezen of advies vragen aan vrienden of familie. • Vraag vooraf een prijsopgave aan bij de garage of het testcentrum. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je eventueel vergelijken met andere aanbieders. Let op dat sommige garages of testcentra extra kosten in rekening kunnen brengen voor bijvoorbeeld een roetmeting of een viergastest. • Plan je keuring ruim op tijd in. Zo voorkom je dat je te laat bent met de keuring en een boete riskeert. Je kunt je auto al tot twee maanden voor de vervaldatum laten keuren. De nieuwe vervaldatum wordt dan gebaseerd op de oude vervaldatum.
Wat gebeurt er als je auto wordt afgekeurd of als je de APK vergeet?
Als je auto wordt afgekeurd bij de APK keuring, dan mag je er niet meer mee rijden totdat hij is gerepareerd en goedgekeurd. Als je de APK vergeet of overslaat, dan loop je ook het risico op een boete of een ongeldigheid van je verzekering. Het is dus belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van een afkeuring of een verlopen APK.


Gevolgen van een afkeuring of een verlopen APK
Als je auto wordt afgekeurd bij de APK keuring, dan krijg je een keuringsrapport waarop staat wat er mis is met je auto. Je hebt dan twee opties: • Je laat je auto binnen twee maanden repareren bij dezelfde garage of testcentrum waar hij is afgekeurd. Je hoeft dan geen nieuwe keuring te betalen, alleen de reparatiekosten. Je mag alleen met je auto rijden om hem naar de garage of het testcentrum te brengen. • Je laat je auto binnen twee maanden repareren bij een andere garage of testcentrum naar keuze. Je moet dan wel een nieuwe keuring betalen, naast de reparatiekosten. Je mag alleen met je auto rijden om hem naar de garage of het testcentrum te brengen.
Als je de APK vergeet of overslaat, dan kun je een boete krijgen van de RDW of van de politie. De hoogte van de boete hangt af van het type voertuig en kan oplopen tot 140 euro. Bovendien kan het zijn dat je verzekeraar geen schadevergoeding uitkeert als je een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig.


Mogelijkheden voor herkeuring of bezwaar
Als je het niet eens bent met de uitslag van de APK keuring, dan kun je een herkeuring of een bezwaar aanvragen bij de RDW. Dit kan in de volgende situaties: • Je denkt dat je auto ten onrechte is afgekeurd. Je kunt dan binnen twee weken na de afkeuring een herkeuring aanvragen bij de RDW. De RDW zal dan zelf je auto op nieuw beoordelen. Je moet wel de kosten van de herkeuring betalen, tenzij je auto alsnog wordt goedgekeurd. • Je denkt dat je auto ten onrechte is goedgekeurd. Je kunt dan binnen zes weken na de goedkeuring een bezwaar indienen bij de RDW. De RDW zal dan je bezwaar onderzoeken en eventueel je auto opnieuw keuren. Je hoeft geen kosten te betalen voor het bezwaar. • Je hebt een meningsverschil met de garage of het testcentrum over de reparatiekosten of de kwaliteit van de reparatie. Je kunt dan contact opnemen met de garage of het testcentrum om tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, kun je een klacht indienen bij de geschillencommissie van de brancheorganisatie waar de garage of het testcentrum bij is aangesloten.
Conclusie
Een APK keuring is een verplichte keuring voor alle voertuigen die op de openbare weg rijden in Europa. Het doel van de keuring is om de verkeersveiligheid en het milieu te beschermen. Voor auto's die ouder zijn dan 30 jaar geldt een speciaal APK-keuringsschema, dat afhankelijk is van het type, de brandstof en de datum van de eerste toelating van de auto. Sommige auto's zijn geheel of gedeeltelijk vrijgesteld van de APK-plicht, maar dit kan veranderen door nieuwe wetgeving of beleid. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de APK-plicht voor je auto.


Als je je auto moet laten keuren voor de APK, dan is het verstandig om je auto goed voor te bereiden op de keuring. Zo voorkom je onnodige kosten of problemen. Je kunt zelf de basiszaken van je auto controleren, je auto schoonmaken, alle documenten meenemen, een betrouwbare en erkende garage of testcentrum kiezen, een prijsopgave vragen en je keuring ruim op tijd inplannen.


Als je auto wordt afgekeurd bij de APK keuring, dan mag je er niet meer mee rijden totdat hij is gerepareerd en goedgekeurd. Als je de APK vergeet of overslaat, dan kun je een boete krijgen van de RDW of van de politie. Bovendien kan het zijn dat je verzekeraar geen schadevergoeding uitkeert als je een ongeluk krijgt met een niet goedgekeurd voertuig. Het is dus belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van een afkeuring of een verlopen APK.


Als je het niet eens bent met de uitslag van de APK keuring, dan kun je een herkeuring of een bezwaar aanvragen bij de RDW. Dit kan in verschillende situaties, zoals wanneer je denkt dat je auto ten onrechte is afgekeurd of goedgekeurd, of wanneer je een meningsverschil hebt met de garage of het testcentrum over de reparatiekosten of de kwaliteit van de reparatie.


We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over de APK keuring voor auto's ouder dan 30 jaar. Heb je nog vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen hieronder of neem contact met ons op.


Veelgestelde vragen over APK keuring auto ouder dan 30 jaar
Wat is het verschil tussen een APK keuring en een onderhoudsbeurt?
Een APK keuring is een wettelijk verplichte keuring die alleen kijkt naar de verkeersveiligheid, het milieu en de registratie van je auto. Een onderhoudsbeurt is een vrijwillige service die kijkt naar alle aspecten van je auto, zoals de motor, de transmissie, het koelsysteem, het remsysteem, etc. Een onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat je auto in goede staat blijft en voorkomt mogelijke problemen in de toekomst. Een APK keuring vervangt dus niet een onderhoudsbeurt, en andersom.


h3>Waar kan ik zien wanneer mijn auto weer gekeurd moet worden?


Je kunt zien wanneer je auto weer gekeurd moet worden op je kentekenbewijs of op de website van de RDW. Op je kentekenbewijs staat de vervaldatum van de APK. Dit is de datum waarop je auto uiterlijk gekeurd moet zijn. Op de website van de RDW kun je je kenteken invoeren en de APK-vervaldatum opzoeken. Je kunt ook een gratis herinnering aanvragen via e-mail of sms.


Hoe lang duurt een APK keuring en wat moet ik meenemen?
Een APK keuring duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten, afhankelijk van het type en de staat van je auto. Je moet de volgende documenten meenemen naar de keuring: • Je kentekenbewijs (deel I of de kentekencard) • Je identiteitsbewijs (rijbewijs, paspoort of ID-kaart) • Je vorige keuringsrapport (als je die hebt)
Kan ik mijn auto ook laten keuren in het buitenland?
Als je met je auto naar het buitenland gaat, dan moet je ervoor zorgen dat je auto een geldige APK heeft. Je kunt je auto ook laten keuren in het buitenland, maar alleen als het land waar je bent aangesloten is bij de Europese APK-regeling. Dit zijn de volgende landen: • België • Bulgarije • Cyprus • Denemarken • Duitsland • Estland • Finland • Frankrijk • Griekenland • Hongarije • Ierland • Italië • Kroatië • Luxemburg • Malta • Nederland • Oostenrijk • Polen • Portugal • Roemenië • Slovenië • Slowakije • Spanje • Tsjechië • Zweden
Als je je auto laat keuren in een van deze landen, dan moet je een geldig keuringsbewijs krijgen dat in Nederland wordt erkend. Je moet dit bewijs bewaren bij je kentekenbewijs en kunnen tonen als daarom wordt gevraagd.


Hoe kan ik besparen op de kosten van de APK keuring?
De kosten van de APK keuring kunnen variëren per garage of testcentrum. De RDW stelt geen vaste tarieven vast, maar geeft wel een richtprijs van ongeveer 40 euro voor een personenauto. Je kunt besparen op de kosten van de APK keuring door de volgende tips toe te passen: • Vergelijk verschillende aanbieders en vraag vooraf een prijsopgave aan. Let op dat sommige aanbieders extra kosten in rekening kunnen brengen voor bijvoorbeeld een roetmeting of een viergastest. • Combineer de APK keuring met een onderhoudsbeurt. Sommige garages of testcentra bieden een voordelig pakket aan waarbij je zowel de APK keuring als de onderhoudsbeurt krijgt voor een lagere prijs. • Maak gebruik van kortingsacties of -bonnen. Sommige garages of testcentra hebben regelmatig acties of aanbiedingen waarbij je korting krijgt op de APK keuring. Je kunt ook online zoeken naar kortingsbonnen of -codes die je kunt gebruiken bij het boeken van de keuring. • Bereid je auto goed voor op de keuring. Zo voorkom je dat je auto wordt afgekeurd op eenvoudige punten die je zelf kunt verhelpen, zoals de bandenspanning, het oliepeil, de ruitenwissers, etc.About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page